tisdag 2 juni 2009

Hantverk och annan värk

Stor skål av björk.
Jag ägnade lördagen den 13.e åt "Konst på Kyrkbacken" i Råneå samtidigt som Råneå marknad.
Marknaden var förvånansvärt bra. Jag köpte en Clematis Fusca av en odlare från Sangis och en skogslök, nog det sista jag förväntat mig hitta där. Det var många små lokala säljare med växter, hembakat och lite loppis prylar förutom godis och dåliga kläder.

Jag sålde den lilla skålen i björk i till en konstnär och journalist som skulle ha sina visitkort i den. Försäljningen gick överhuvud taget bra. Hade tavlor, trätroll, skålar, sittdynor och en gärdsmyg i trä till salu. Sålde fågeln direkt. Är väldigt kul att tillverka fåglar och insekter. Håller på och jobbar med fler fåglar som ska med på Hantverks marknaden på Hägnan den 25-26 juli.




Skålen av al är en av mina personliga favoriter med sina "öron".
Efter en hel dag utomhus var jag helt slut och det värkte i röven av att sitta... Köpte med taimat från ett stånd, åt och somnade utmattad hos min pojkvän.

Försommar blommning

Rosa backsippa, lurvigt och vackert. Får fina tofsiga fröställningar sedan. och knopparna ser ut som små ulliga djur.

Nässelfjärilarna är alltid först ut på våren. I år finns det mycket tistelfjärilar också här i Luleå. Jag jagade runt efter dem med mobilen men de är väldigt svåra att fota med en långsammare kamera. Den liknar nässelfjärilen men är blekare i färgerna och saknar de blåa fläckarna.


Den här violen växer på en strand efter Vindelälven.






Kranen


Den vackra kranen i Södra hamnen i Luleå hotas av rivning fast det verkar som att den kommer k-märkas eftersom den är en av få liknande kranar som finns kvar i Sverige.
Jag hoppas det kan bli en lärdom för framtiden så inga fler äldre byggnadsverk kommer rivas i Luleå vars centrum redan är sorgligt utarmat.

Tänk om det fina Fritz Olsson-huset också kunde få stå kvar! -Varför inte renovera och bygga ut i samma stil? När jag var i London nyligen såg vi hur man hade sparat gamla fasader för att bygga nya byggnader inuti. Borde vara något att ta efter för alla städer. Ifall renovation är helt uteslutet dvs. Luleå behöver knappast en till stål- och betong-galleria.

Snidade fåglar


Jag har jobbat mycket med träsniderier senaste åren. Det är en tacksam teknik för att tillverka skulpturer. Och eftersom jag är väldigt förtjust i djur och natur har jag gjort mycket fåglar och en del insekter. Här ovan en talgoxe, en av Sveriges vanligaste fåglar. Den besöker ofta fågelborden på vintern och är en fågel som de flesta har sett någon gång.

Den lilla blåmesen är talgoxens mindre kusin. Nästan lika vanlig och väldigt pigg och livlig.


Stjärtmesen är mer ovanlig även om den också kan dyka upp vid fågelbordet om man har tur. -Jag är väldigt fascinerad av fåglarnas intrikata fjäderdräkt och detaljrikedom. -Något som är väldigt kul att måla och försöka återskapa så exakt som möjligt.

Stjärtmesarna lever tillsammans i flock, yngre och äldre ungar tillsammans med sina föräldrar. På vintern är de lättast att få syn på när de söker efter frön i lövskog men på sommaren har man tur ifall man får syn på en långstjärtad boll uppe i trädkronorna.
Text och bild copyright Marie Karlsson 2009