fredag 30 oktober 2009

Eko och återvunnet mode




Fin svart blus från Camilla Norrback.
Coolt bälte av återvunnen brandslang från Feuerwear. Finns att köpa på http://www.adisgladis.se


Tights i siden med tryck av ugglevingar! Så fina. Camilla Norrback. Om pengaguden gör en utbetalning kanske jag har råd med dem...





Armband av gamla repiga vinylskivor från Secco. Finns på adisgladis det med.



lördag 17 oktober 2009

Eko skor och accesoarer will blow your mind!

Fantastiskt enkla och snygga klassiska lågskor från Kero, http://www.kero.se, som jobbar med sitt egna naturgarvade läder. Skon är en herrmodell men finns från 39 för oss tjejer med lite större fötter. 1990:-

Kero gör också den otroligt fina snörkängan "Elin", som jag någon gång hoppas ha råd med. Det som hindrar mig från att köpa ekologiska skor just nu ät tyvärr priset. Fast med den bättre kvaliteten så lönar det sig i längden. Keros gör skor som mina barn och barnbarn också kan ha.



Jag använder min mors 40 år gamla näbbstövlar från Keros varje vinter. Har sulat om den för att de inte ska vara så hala och får laga sömmar lite då och då eftersom tråden börjar vara skör på vissa ställen men det är fortfarande jättebra skor.
Swedis Hasbeens, http://www.swedishasbeens.com, gör också skor och accesoarer i miljövänligt läder. Som de här snygga stövlarna.


Och den fantastiska lilla väskan.
De gör dessutom världens snyggaste weekendbag för drygt 3000...
-Har jag snart lyckats övertyga någon om att eko mode inte är tråkigt?



torsdag 15 oktober 2009

Smyckeslängtan

Fågelringen från Björg är helt oemotståndlig. Den ser lagomt ondskefullt söt ut.

Kenneth Jay Lanes armband är svindyra och alldeles, alldeles underbara. Ebay?

Också från Kennet Jay Lane.


Ägnar mycket tid åt att längta efter saker jag inte har råd med, just nu.

söndag 11 oktober 2009

Rädda orangutangen!

"Image Provided by Classroom Clipart"

Borneo Orangutan Survival, BOS, jobbar med att rehabilitera orangutanger och återföra dem till sin naturliga miljö. Man kan skänka pengar eller adoptera en orangutang unge för 900 år eller hjälpa till att köpa in regnskog för att skapa nya hem till orangutangerna på http://www.orangutanger.se/. BOS har svårt att hitta skogsområden för sina rehabiliterade orangutanger eftersom skigskövlingen har trängt ihop de vilda orangutangerna så att de flesta lämpliga skogsområden redan är upptagna av dessa sympatiska rödhåriga apor.

Orangutangernas skogar skövlas bland annat för att ge plats till oljepalms plantager som används för att framställa biobrännslen, kraftverksbrännsle eller till livsmedels och skönhetsindustrin. Plantager som ofta får ekonomiskt stöd av IMF. Kvarvarande skogar blir mer och mer splittrade och det skapar problem för allt djurliv.

Copyright text: Marie Karlsson 2009

lördag 3 oktober 2009

Fair Fashion?




Världskulturmuseets utställning Fair Fashion? öppnade på Norrbottens Museet 3 november. Den pågår till i mars.

Har ännu inte hunnit se den men det känns som ett måste. Eftersom jag själv håller på med etiskt och ekologiskt mode är det alltid otroligt inspirerande att se vad andra gör och få mer kunskap om de problem konventionellt mode skapar både för miljö och människor.

Haute Coture klänning av gamla nudiejeans från Nudie. Personligen tycker jag inte att den är snygg men initiativet är trevligt.


Foto: Daniel Grizelj
Ett försök att illustrera slöseriet av tyg och kläder i vårt samhälle. Varje år slängs tonvis med kläder som fortfarande går att använda helt i onödan.



Redesignad ullrock av Stina Fredriksson, med broderiet "du konsumerar, du styr".
Många tänker att de inte orkar bry sig om hur deras kläder produceras eller saknar helt enkelt kunskap om produktions villkoren. Därför är sådana här utställningar så viktiga.
Innan jag läste Naturskyddsföreningens årsbok 2008 "Grön design" visste jag visserligen att kläder inte produceras på ett bra sätt men jag hade ingen aning om hur illa det kan vara.
För visste du att:

Till ett kg tyg använder tygfabriken ett kg kemikalier!
Det går åt 350 liter vatten för att bereda ett kg tyg!
11% av världens bekämpningsmedel används vid bomulsodlingen som bara utgör 2% av världens odlingsyta.
För att odla ett kg bomulsfiber går det åt mellan 10 000 och 17 000 liter vatten!


Alternativ:
Hampa, lin, silke, ull och eko bomull är bra alternativ för miljön. -Köp secondhand istället för nytt.
Sy om istället för att slänga.
Skänk vidare, byt kläder med varandra, satsa på kvalitet som håller länge och ger mindre miljöpåverkan och tvätta inte dina kläder i onödan.
Sälj dina gamla kläder på ex.http://www.tradera.se eller http://www.ebay.com och tjäna extrapengar samtidigt som kläderna kan användas vidare.