torsdag 23 december 2010

100 tips för ett miljövänligare liv, Tips # 18 En god jul


Tips #18 En god jul
Jag vet att jag är sent ute med det här inlägget men det blir jul varje år.
Mat: Närproducerat och ekologiskt så klart! Kål, lamm, potatis, rotsaker och sill är alla bra val för miljön. Dessutom gott! Har själv gjort en sallad på ekologiskt närproducerar rödkål jag köpte i höstas i NordanSmaks butik (http://www.nordansmak.se). Om man förvarar kål i en plastpåse i kylen och skalar av hela blad håller det i massor med månader.
Klappar:
Närproducerat, hantverk, antikt och secondhand, hemgjort eller saker man själv inte längre behöver. Upplevelser som bio eller konsert biljetter, eller kanske ett laddat busskort.
Böcker är perfekt att köpas begagnade och kunskap får man aldrig för mycket av!
Slå in klapparna i återanvända presentpapper och snören eller använd fina tidningar. Är onödigt att lägga pengar på något som mest troligt kommer kastas bort så fort presenten är öppnad.
Återanvänd eller återanvänd allt omslagsmaterial efteråt Skänk pengar till hjälp- eller miljöorganisationer istället för att köpa prylar till dem som redan har allt. Ex: www.naturskyddsforeningen.se, www.viskogen.se, www.orangutanger.se, www.ettklickforskogen.se.
Dekorationer: Köp hantverk och återanvänd ditt gamla pynt år efter år. Glaskulor är bättre än allt i plast. Julblommor är väldigt besprutade, köp KRAV märkt eller "Fair Flowers, Fair Plants" märkt.
Resor: Bussen, tåget eller samåk så klart. Ska du kort kanske du kan gå eller ta sparken om du bor där det är sparkföre. (Och har en spark!) Cykel funkar om det inte är för kallt så klart.
God Jul till alla läsare!
Copyright text och bild Marie Karlsson 2010.

onsdag 22 december 2010

Klimatskeptiker...

Jag har blandat in mig i en insändardebatt i vår lokaltidning NSD om klimatet och blir rejält frustrerad och RÄDD över de dåligt underbyggda och rent av korkade inläggen från mina meningsmotståndare. -Herre gud bara inte folk tror på det de skriver!
Vilken skrämmande okunskap det finns.
Människor förväxlar väder och klimat. Kallar utbildade meterologer för oseriösa miljömuppar och alla tänkbara galenskaper. Det råder ett konsensus bland 97 % av klimatforskarna att en global uppvärmning pågår.
Hur ska vi kunna rädda världen med så många bakåtsträvare?
När ska människor fatta att miljöfrågorna handlar om dem själva personligen, inte några okända framtida generationer eller enbart människor på andra sidan jorden, oss alla, här och nu.

Copyright text Marie Karlsson 2010.

tisdag 14 december 2010

Tågupproret

Skriv på uppropet för förbättrade tågkommunikationer i Sverige på www.tagupproret.se.
Svenska tåg drivs med miljömärkt el och orsakar därför mycket små utsläpp av koldioxid och andra föroreningar. Trots detta har regeringen valt att satsa mer pengar på vägar och mindre på underhåll och utbyggnad av Sveriges järnvägsnät.

lördag 11 december 2010

100 tips för ett miljövänligare liv, Tips # 17 Tygnäsdukar!



Tips #17, Tygnäsdukar!


Vintern är förkylnings och influensatider vilket medför ett oändligt snorande för både barn och vuxna. Använder man då pappers näsdukar eller hushållspapper växer det snabbt till ett eget litet sopberg. Dessutom blir man mer sårig om näsan av pappret.

Tygnäsdukar räcker mycket längre och kan användas om och om igen under massvismed år.


-Tycker du det är äckligt att ta i dem när de är så att säga fullsnytna? Samla dem i en egen tygpåse inför tvätten och häll direkt i tvättmaskinen så slipper du ta i dem mer än nödvändigt.


Är du extra ambitiös kan du sy dina egna av de fina bitarna från gamla utslitna lakan.


Copyright text Marie Karlsson 2010. Bild från Etsy-säljaren Deep Indigo som säljer fint broderade näsdukar.

lördag 4 december 2010

100 tips för ett miljövänligare liv # 16 Skänka bort

Tips # 16 Skänka bort!

Skänk bort det du inte behöver eller vill eller kan ha kvar längre. Till släkt, vänner, välgörenhetsorganisationer. Kläder, möbler, prydnadsaker, pengar, växter, biljetter. Vad som hellst. Saker som fortfarande går att använda ska man inte kasta bort.

Jag har varit i Stockholm under veckan och när jag var på väg till mitt tåg gav jag bort mitt SL kort till en uteliggare (som bröt på finska och bara hade två tänder) som sålde Situation Stockholm. Det var tid kvar till nästa eftermiddag och jag hade ingen användning för det längre. Han blev jätteglad,och jag blev glad för att han blev glad.

Copyright text Marie Karlsson 2010.