tisdag 18 januari 2011

Rensa bland prylarna.

Jag håller på och läser Maria Wetterstrands inspirerande bok Den nya Gröna Vågen och hittade tipset om att rensa ut 100 onödiga prylar från hemmet. Ska ägna mig åt det närmsta månaderna och försöka lista vad jag sorterar ut här. Jag har alldeles för mycket småsaker så det bör vara nyttigt. Det som åker ut kommer gå till Röda Korset, ges bort som presenter eller slängas om det är helt obrukbart. -Naturligtvis sopsorterat!

Stoppa vargjakten!

Skriv på uppropet du med!


http://www.svenskavargar.nu/viewNavMenu.do?menuID=7®istered=yes

söndag 16 januari 2011

100 tips för ett miljövänligare liv, #20 Gör det själv! (DIY)

#20 Gör det själv (Do It Yourself)

Går att applicera på de flesta delarna av livet. Innebär helt enkelt att fixa något själv istället för att köpa nytt eller låta någon annan  göra det åt dig.


 Jag har en kombinerad plånbok/kalender i gult läder som jag har haft i evigheter (som jag fått av min mor som använde den före) som var fullt fungerande men började se ful och sliten ut och hade fått en svart rand över framsidan. Jag tog helt enkelt mina akrylfärger och målade om den, med Alice i Underlandet-tema. Igår bättrade jag på färgen för tredje gången och tog mig tid att lacka ytan så håller den förmodligen ännu ett tag. Visserligen håller ett av kreditkortfacken på att bli slappt så korten åker för långt in men är det inte lite onödigt att köpa nytt bara därför?


I stället för att köpa en ny kalenderinlaga i år så gjorde jag om en enkel kalender jag fick med en tidning jag köpte. Klistrade helt enkelt på ett fotografi jag tagit och en tygetikett med mitt företagsnamn och slog in allt i självhäftande plast jag har en hel rulle stående av. Total kostnad ca 1,5 timme och max 3kr.

Copyright text och bild Marie Karlsson 2011.

tisdag 11 januari 2011

Nyårslöften 2011

Att ha en köpfri månad (inte köpa annat än mat och mediciner). Blir förmodligen i Mars.

Att rensa ut skadliga plaster ur hemmet och försöka köpa och använda så lite ny plast som möjligt. -Blir jättesvårt eftersom allt är inplastat nu för tiden. Men får välja tidningar utan inplastning, bli ännu bättre på att ta med mig tygpåsar när jag handlar m.m. Önskar det fanns ett vettigt sätt att slippa plastpåsar till frukt och grönsaker utan att känna sig som en galning... Får kanske ta mod till mig och sy tygpåsar och ta med mig. Kan inte Sverige göra som Italien m.fl. och förbjuda plastpåsar?

Att ge mig själv mer tid för mig själv. -Extra viktigt nu när jag både jobbar och studerar samtidigt.

måndag 3 januari 2011

100 tips för ett miljövänligare liv # 19 Rensa i plasten

#19 Rensa i Plasten

"Förgiftad", blev förra årets viktigaste läsupplevelse för mig.
Redan innan jag läste den hade jag bestämt mig för att jag skulle minska min plastanvändning så mycket som möjligt under 2011 men med mina nya kunskaper kändes de ännu viktigare.

Plaster märkta med 1, 2, 4 och 5 på undersidan anses vara tämligen ofarliga medans plaster med andra nummer är mer eller mindre giftiga och bör undvikas.
PVC märks med en 3 och innehåller ofta mjukgörande ftalater som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Plastleksaker är ofta tillverkad av PVC...

BPA (Bisfenol A) är hormonstörande och finns i hårda plaster t.ex. inehåller polykarbonatplast nästan 100% BPA. Du känner igen denna typen av plast genom märkningen 7 som betyder övriga plaster. BPA är till och med farligare i små doser än i större genom att den då ger mer skadliga effekter! Man har påvisat samband mellan denna kemikalie och ADHD, Damp, demens, fetma och tidigt utvecklad diabetes. Nappflaskor av denna plasttyp är på väg att förbjudas men det är minst lika allvarligt att denna plast förekommer i andra varor som kommer i kontakt med livsmedel. Många kassakvitton innehåller också BPA av någon konstig annledning.

Jag ska själv använda mer glas burkar och flaskor och skaffa metall lådor till matförvaring. Jag drack själv välling ur en BPA nappflaska när jag var liten...

Källor: www.naturskyddsforeningen.se, www.wikipedia.org och "Förgiftad,om kemikalierna i vardagen och det osynliga hotet mot vår hälsa" Rick Smith och Bruce Lourie, 2010.

lördag 1 januari 2011

Årsbästalista 2010

Bok: Förgiftad, om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa av Bruce Lourie och Rick Smith. Skrämmande läsning som fick mig att kasta bort Teflon pannan och rensa bland plasten i skåpen.

Författare: Katy Reichs, fantastisk smart, rolig, intressant deckarförfattare som är väldigt underskattad här i Sverige.

TV-serie: Parenthood och Bordwalk Empire, två helt olika serier som ändå är geniala på sitt sätt. The walking dead, zombien är den nya vampyren.

Skiva: WyWh, The Concretes

Band: She&Him

Spelning: Suede på Cirkus, så mycket bättre än jag någonsin kunnat tro! Fortfarande!

Låt: In the Sun, She&Him.

Film: Scott Piulgrim vs. the world och Harry Potter and the deatly hallows pt 1. Äntligen en Potter film som lever upp till böckerna fullt ut!
Alice in Wonderland.

Sorg: Inga-Britt Söderlund 1944-2010, alltid saknad. Elton the cat.

Resa: Stockholm 29nov-3dec.

Festival:
Musikens Makt på Gyltzaudden i Luleå.

Mode: If you like it, -wear it!

Färg: Svart.

Personligt: Spank, världens bästa katt!

Sämst: Fortsatt högerstyre. Fortsatt velande i klimatpolitiken.

Gott Nytt År!