torsdag 23 december 2010

100 tips för ett miljövänligare liv, Tips # 18 En god jul


Tips #18 En god jul
Jag vet att jag är sent ute med det här inlägget men det blir jul varje år.
Mat: Närproducerat och ekologiskt så klart! Kål, lamm, potatis, rotsaker och sill är alla bra val för miljön. Dessutom gott! Har själv gjort en sallad på ekologiskt närproducerar rödkål jag köpte i höstas i NordanSmaks butik (http://www.nordansmak.se). Om man förvarar kål i en plastpåse i kylen och skalar av hela blad håller det i massor med månader.
Klappar:
Närproducerat, hantverk, antikt och secondhand, hemgjort eller saker man själv inte längre behöver. Upplevelser som bio eller konsert biljetter, eller kanske ett laddat busskort.
Böcker är perfekt att köpas begagnade och kunskap får man aldrig för mycket av!
Slå in klapparna i återanvända presentpapper och snören eller använd fina tidningar. Är onödigt att lägga pengar på något som mest troligt kommer kastas bort så fort presenten är öppnad.
Återanvänd eller återanvänd allt omslagsmaterial efteråt Skänk pengar till hjälp- eller miljöorganisationer istället för att köpa prylar till dem som redan har allt. Ex: www.naturskyddsforeningen.se, www.viskogen.se, www.orangutanger.se, www.ettklickforskogen.se.
Dekorationer: Köp hantverk och återanvänd ditt gamla pynt år efter år. Glaskulor är bättre än allt i plast. Julblommor är väldigt besprutade, köp KRAV märkt eller "Fair Flowers, Fair Plants" märkt.
Resor: Bussen, tåget eller samåk så klart. Ska du kort kanske du kan gå eller ta sparken om du bor där det är sparkföre. (Och har en spark!) Cykel funkar om det inte är för kallt så klart.
God Jul till alla läsare!
Copyright text och bild Marie Karlsson 2010.

2 kommentarer:

  1. Hej Marie!
    Tyvärr kan media vinkla och vrida ord till en mening som får en helt annan innebörd än vad avsändaren först sagt. Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida, där jag tror din info kommer ifrån, att julstjärnor innehåller mycket bekämpningmedel. Tyvärr skapar detta en ytterst snedvriden bild av Svensk blomsterproduktion. Varje julstjärna som produceras innehåller ytterst lite kemikalier, dock resonerar Naturskyddsföreningen så att den sammanlagda mängden 10 miljoner köpta julstjärnor tillsammans har haft behov av en samlad mängd ´gifter´. I Svensk odling används mestadels moderna sorter och mekaniska odlingstekniker för att styra julstjärnan till att hålla sig kompakta och fina och endast i undantagsfall tar man till åtgärder för att kemiskt styra julstjärnan. All form av växtskydd sker med biologiska medel, så långt det är möjligt, och det är det. Alla insatser dokumenteras och kontrolleras av oberoende revisorer och certifieras via systemet IP-Sigill.
    Däremot nämner du FFP, det är helt konventionellt odlade blommor från u-länder där fokus ligger på arbetsrätt i de länderna.
    PS. Den Svenska trädgårdsmästaren producerar med stor omsorg om dig som konsument och vår miljö! PS i filmen på tv4 jämfördes endast vita i olika storlekar medan alla röda var obesprutade!

    SvaraRadera
  2. Jag propagerar alltid för goda arbetsvillkor (FFP och Fair Trade) eller KRAV märkta ekologiska blommor. (Fair Trade innebär också en styrning mot miljövänligare odlingsmetoder) Tyvärr är de flesta billiga krukväxterna importerade från odlingar med bristande arbets villkor och miljöhänsyn. Att köpa svenskt är naturligtvis bra men det ska hellst vara KRAV märkt! T.ex. brukar Coop ha KRAV-märkta svenska tulpaner. Att fråga i affärerna efter miljömärkta växter ökar utbudet på sikt.

    SvaraRadera