lördag 12 juni 2010

100 tips för ett miljövänligare liv #11 Plocka skräp!


#11 Plocka skräp!


Det är helt enkelt inte riktigt klokt vad folk skräpar ner.

Det gör mig alltid ledsen att se skräp täckta trottoarer och parker efter en sommarhelg, se allt skräp som tinar fram på våren precis överallt och allt som lämnats eller flutit iland på vackra stränder.

Det har alltid varat självklart för mig att inte skräpa ner. Jag växte upp med en moster som alltid hade med sig en plastpåse att plocka glas och annat elände i när vi promenerade i den tätortsnära skogen bakom deras hus. Hennes illamående över nedskräpningen blev djupt rotad hos mig.


Marinbiologen Fredrik Noréns undersökning av havsvattnet i Lysekil som visar att havsvattnet innehåller mellan 200 och 100 000 mikroskopiska plastbitar per kubikmeter gör det till rena vansinnet att slänga plastförpackningar i havet.

Plasten bryts inte ned förrän efter mer än 400 år utan sönderdelas bara till så små bitar att de är osynliga för blotta ögat. Man tror att denna plast i huvudsak kommer från plastrep som används på båtar.

Både fiskar och sjöfåglar tror ofta att plastbitar är mat och äter upp dem. Det kan leda till att djuret svälter ihjäl eftersom magen blir full med skräp...

Minst 20 000 ton sopor beräknas dumpas varje år bara i Nordsjön.

Och det är inte längre företag och industrier som står för nedskräpningen utan privatpersoner som helt enkelt kastar sina sopor på stranden eller över bord från sina båtar.


Att ta med sig en påse ut på promenaden i skogen eller längs stranden och plocka med sig lite skräp att kasta på ett bättre sätt är en blir en stor miljöinsats i närmiljön.

Ta med ditt eget skräp hem och påverka dina vänner och bekanta att göra som du. Och att lära barn att inte skräpa ner är ett beteende som förhoppningsvis sitter i hela livet!


Copyright text och bild Marie Karlsson 2010.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar