lördag 20 juli 2013

Enkelt sommarliv


Just nu lever jag enkelt, härligt sommarliv i vår stuga vid en innerfjärd vid Bottenviken. Vi har el (men förbrukar ytterst lite) men inget vatten, utedass och vedkamin. Fastän vädret inte är det bästa så är det underbart att vara här. Bara gå promenader, lägga ut några nät, plocka blommor, plocka bär och se på grodor, fåglar och insekter. Insekter är nog de lättaste djuren att hitta och studera. Ibland vackra skalbaggar, ibland trollsländor, humlor eller vackert tecknade spindlar.

Stadskatten är lycklig när han får sitta ute på den in-nätade altanen hela dagarna. 
Idag är första gången jag har öppnat datorn sedan jag kom hit och har inte sett på tv heller. Duschar (häller vatten över huvudet med en skopa) gör man i bastun med regnvatten värmt på spisen eller badar i havet om det är nog varmt. Vi äter egenfångad fisk så ofta vi kan och egenodlade grönsaker hela tiden som hämtas från föräldrarnas hem en halvmil bort. 

Att sitta här och måla eller snida i trä känns knappast som jobb. Skillnaden mot statsateljén är enorm. Så mycket inspiration!  Och inte alla vardagliga distraktioner som annars finns. Synd bara att det inte är så bekvämt att leva så här året om. När mörkret kommer på hösten blir utedass och vattenbärande mindre attraktivt. 

Funderar på renovationer och förbättringar som kan göras på våran grupp av små stugor. Vill göra dem mer hållbara både ur miljö- och åldrande synpunkt. Skulle vilja sätta solceller på taket till den största stugan. Räknar med att en investering på mindre än 20 000 skulle göra oss oberoende av yttre eltillförsel och ha betalt sig på mindre än 4 år. 

Sedan skulle vi behöva byta ut en del glasfiber isolering och ersätta med papper eller lin istället som klarar av att andas. Glasfiber är ingen vidare idé där det är fuktigt och kan ge problem med Hästmyror (en insekt jag definitivt inte tycker om!).

Allt kräver att jag får med båda mina föräldrar på planerna som jag delar stugorna med. 
Vi har i alla fall byggt för ett mellanrum uppe vid taket mellan utedasset och vedboden i veckan. Tog bara 50 år sedan det byggdes att få klart!

Copyright text och bild Marie Karlsson 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar