torsdag 3 oktober 2013

Miljövänliga veckan; ekologisk mat

Varje år har Naturskyddsföreningen miljövänliga veckan, i år är målet att få fler att välja ekologisk mat.
De matvaror som är viktigast att välja eko är mejeriprodukter, bananer och vindruvor (även russinen), kaffe och potatis som är den svenska gröda som besprutas mest. 

Till exempel har danskarna dubbelt så stor eko-konsumtion som vi, åtta procent jämfört med Sveriges fyra procent.

Själv köper jag allt som finns ekologiskt eller närodlat, helst både och om det är möjligt och avstår hellre från köp om det inte finns ekologiska alternativ. Willys är aningen billigare på ekomat men Coop har större utbud. Har man möjlighet blir det oftast billigast att köpa direkt från odlaren för att inte tala om att odla själv. 

I år har varit ett bra år för de flesta grödorna här i Norrbotten, jag har fått massor med tomater på balkongen och 7 bärlådor med morötter hemma hos mina föräldrar och även bra med potatis. Vi satte nytt rekord med ärtorna som aldrig har gett så mycket tidigare. Vi har en gammal sort som heter Norli som man både kan att äta skidorna av eller spritta ärterna från de fullmatade skidorna och blåärt som bara är till att spritta. Vi plockade en hel tiolitershink! Det blev ca 5 liter gröna ärter och 1 liter gula, torkade. Dessutom frön till nästa års odling helt gratis.


Copyright text och bild Marie Karlsson 2013.

1 kommentar:

  1. Hej Marie! Jag väljer också eko så ofta jag kan. Får känslan av att fler och fler, iallafall i min ålder och yngre väljer ekologiskt. Försöker lära mina föräldrar, men det är svårare att lära en gammal hund att sitta, som man säger =)

    SvaraRadera