söndag 8 februari 2015

Hållbart jobb och nöjen på Jokkmokks marknad

Jag har tillbringat onsdag till lördag med att kombinera arbete och nöje på vintermarknaden i Jokkmokk. Dels har jag, tillsammans med mina snälla föräldrar som ställer upp och hjälper mig med försäljningen, visat upp och sålt mitt eget hållbara och miljövänliga hantverk. Eftersom vi kan turas om att jobba under de tre marknadsdagarna hinner vi även njuta av utbudet av konst, hantverk, föreläsningar och lokalproducerad mat. Det finns så mycket att se göra och köpa att jag inte hunnit med eller haft råd med allt. Känner mig väldigt nöjd med det jag har upplevt och att jag bara har handlat sådant jag behöver och som är schysst producerat.

På torsdagen kollade jag bara runt lite och planerade  vad jag skulle köpa eftersom jag försöker att planera mina inköp.
 På fredag besökte jag Samemuseet Ajttes butik och biblioteket Aja som ligger i samma byggnad. Såg på konst av svenska naturmålare, bland annat Staffan Ullström som har illustrerat många böcker om djur till exempel den bedårande "Stora musboken". Köpte havtornschampoo i museibutiken från Arctica med skonsamma ingredienser och suktade över en massa böcker.
-Under tiden jag kollade på allt fint i butiken var det en konsert inne i den delen av museet dit man får betala inträde som hördes utmärkt ändå med bland annat jojk som var väldigt ku latt få höra.
Sedan gick jag bort till Samernas utbildningscenter där Antikvariat Nordkalottten från Boden sålde fantastiska böcker om djur, natur, samer och hantverk. Jag köpte en bok till min pappa som tack för att han hjälper mig med mitt företag, Eva Bexells "Prostens barnbarn" som är en favorit sedan jag var liten och en bok om att bereda, spinna och färga garn.
En norsk firma säljer alltid material till samiska dräkter på skolområdet och där köpte jag lädernålar (jag vet inte vart de jag haft har tagit vägen)och mörkblått yllekläde. Mötte upp mina föräldrar vid vår monter på Västra Skolan och åkte till stugan på campingen  där vi bodde och åt middag. Jag var jättehungrig och den  uppstekta palten smakade fantastiskt. Efter en tidig morgon och ett par timmars jobb på lördagen kom en kompis förbi och vi gick till Attje och åt lunch på lokala råvaror och sedan gick vi på en bildvisning/föreläsning med biologen Thomas Öberg som pratade om is och visade bilder från Svalbard, Norrbottens län, Syd Georgien  och Antarktis. Fick mig att längta ut på Norrbottens havsis, efter soliga vårdagar och skarsnö.

mohairsockar
Jag fick två par strumpor, från Gotlands strumpfabrik som tillverkar strumpor i mohair och ull, av min mor. Tycker att de gråmelerade är otroligt vackra. Dessutom är de jättesköna. Känns bra med svensktillverkade sockar också. Jag blir glad varje gång jag upptäcker småskaliga schyssta företag från Sverige. Jag tror att det är framtiden att gå tikllbaka till det småskaliga, med bra råvaror som håller länge.

LINGONBERRY CLEAR SKIN 30 ML
På väg från Attje gick jag förbi c/o Gerds fabriksbutik och köpte ekologiska hudvårdsprodukter tillverkade i Jokkmokk! Dessutom till fabrikspriser. Har inte hunnit använda dem så länge men de verkar bra.

Sedan några timmars jobb innan hemfärden då det blåst upp till storm. Hela bilen vibrerade av vinden när vi packade in våra saker ochnär vi körde  drev det ibalnd så mycket snö att vi var tvungna att sakta ned till 30km/h men vi kom i alla fall hem helskinnade.
Och jag ser redan fram emot nästa års marknad!

Bilder: c/o GerdGotlands strumpfabrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar