lördag 3 oktober 2009

Fair Fashion?
Världskulturmuseets utställning Fair Fashion? öppnade på Norrbottens Museet 3 november. Den pågår till i mars.

Har ännu inte hunnit se den men det känns som ett måste. Eftersom jag själv håller på med etiskt och ekologiskt mode är det alltid otroligt inspirerande att se vad andra gör och få mer kunskap om de problem konventionellt mode skapar både för miljö och människor.

Haute Coture klänning av gamla nudiejeans från Nudie. Personligen tycker jag inte att den är snygg men initiativet är trevligt.


Foto: Daniel Grizelj
Ett försök att illustrera slöseriet av tyg och kläder i vårt samhälle. Varje år slängs tonvis med kläder som fortfarande går att använda helt i onödan.Redesignad ullrock av Stina Fredriksson, med broderiet "du konsumerar, du styr".
Många tänker att de inte orkar bry sig om hur deras kläder produceras eller saknar helt enkelt kunskap om produktions villkoren. Därför är sådana här utställningar så viktiga.
Innan jag läste Naturskyddsföreningens årsbok 2008 "Grön design" visste jag visserligen att kläder inte produceras på ett bra sätt men jag hade ingen aning om hur illa det kan vara.
För visste du att:

Till ett kg tyg använder tygfabriken ett kg kemikalier!
Det går åt 350 liter vatten för att bereda ett kg tyg!
11% av världens bekämpningsmedel används vid bomulsodlingen som bara utgör 2% av världens odlingsyta.
För att odla ett kg bomulsfiber går det åt mellan 10 000 och 17 000 liter vatten!


Alternativ:
Hampa, lin, silke, ull och eko bomull är bra alternativ för miljön. -Köp secondhand istället för nytt.
Sy om istället för att slänga.
Skänk vidare, byt kläder med varandra, satsa på kvalitet som håller länge och ger mindre miljöpåverkan och tvätta inte dina kläder i onödan.
Sälj dina gamla kläder på ex.http://www.tradera.se eller http://www.ebay.com och tjäna extrapengar samtidigt som kläderna kan användas vidare.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar