torsdag 28 juli 2011

Boktips -"Vårt val "av Al Gore

Jag håller på och läser Al Gores senaste bok "Vårt val - en plan för att lösa klimatkrisen" som verkligen tar ett heltäckande grepp på vilka åtgärder som är möjliga för att motverka klimatförändringarna.

Jag har läst väldigt många böcker med mer eller mindre samma budskap och uppsättning lösningar varierade på olika sätt så det känns uppfriskande och hoppingivande  att läsa en så otroligt kompetent och heltäckande bok om de lösningar som finns tillgängliga och håller på att utvecklas världen över.
Al Gore tar vekligen upp alla tänkbara sidor av klimatförändringarna och de tekniker och attitydför ändringar som krävs för att vi ska kunna stoppa ett katastrofalt skenande klimat.

Vindkraft, solceller, termisk solkraft, kolkraft, kärnkraft, bioenergi, växthusgaser  och mycket mer gås igenom minutiöst. Problem och möjligheter förklaras.
De olika teknikerna gås igenom på ett lättbegripligt och intressant sätt.

Jag tycker det är en otroligt hoppingivande och intressant bok som går bortom "byt dina glödlampor" approachet till klimatförändringarna och även tar upp den mängd av åtgärder som redan pågår världen över. Det känns väldigt bra att läsa en miljöbok som inger mer hopp än förtvivlan och oro.

Gore gör tekniker och effekter begripliga och gör klimatförändringarna mindre abstrakta.
När jag förstår varför koldioxiden värmer upp planeten blir denna enormt stora process mindre overklig på samma sätt som när jag förstår hur ett kolkraftverk fungerar och kan jämföra det med rena tekniker som vindkraft kan förstå vindkraftens fördelar lättare.

Kunskap och hopp är en mycket bra kombination för att förändra gemene man och våra beslutsfattares attityder, -en förändring som är livsviktig för oss alla.
Trots att boken är välskriven, anger mängder med trovärdiga vetenskapliga källor så blir den aldrig torr, svårläst eller svårbegriplig,  -bara det en bedrift!

Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar