fredag 26 december 2014

Stadsodling i Luleå

Vintern 2013-2014 gick jag med i en grupp som var intresserade av att lära sig mer om att odla grönsaker och annat ätbart och naturligt vis ekologiskt. Vi lyckades med Luleå Kommuns hjälp få en plats att odla på tillsammans på Varvet i Luleå som ligger ganska nära centrum. Vi bildade en idéllförening, URBAN, Luleås EKOstadsodling.
Här ser man platsen innan vi börjat med odlingen. 
Rakt nedanför (till höger om bilden) möter Luleåälven havet vilket jämnar ut temperaturen vår och höst. Sedan finns det fina platser att bada på och vackra träd att sitta under när det är för varmt i solen. Vattnet var 28 grader varmt som varmast!

Vi fick jord, en redskapslåda och hjälp med utkörning av vatten och ett gäng lastpallar av kommunen, plus att vi fick låna två stora glasfiberlådor som är ca 3,5 m lång och 1 m breda.

Pallkragar och fönster fick vi från olika håll. Alla tog med massa fröer och vi fick en del färdiga plantor från medlemmar eller givmilda personer. Sommaren blev rekordvarm och vi blev vältränade av att bära oändliga mängder vatten tills vi i slutet av sommaren fick en slang monterad på vår vattentank som någon företagsam person sedan stal på hösten när vi tömt den. Men det var också det enda problem vi hade på hela sommaren med utomstående.

Vita paprikor. Vi hade även röda som bara blev gröna.

Pumpa som senare blev orange.

Det var så varmt att vi till och med lyckades med att odla aubergine på friland. Fick 7-8 stycken som var supergoda men inte så jättestora.

Allt på bordet kommer från min del av skörden. Från i mitten av juli till i oktober var jag närapå självförsörjande på grönsaker. Vi fick mängder av spritärter, massvis med potatis, jättemycket palsternackor även om de inte blev så stora och han inte med att skörda all sallad innan den blev dålig. Det var bara att cykla iväg och hämta mat när vi behövde. 

Lådan i förgrunden rymde palsternackor som jag experimentellt planterat om av bortgallrade plantor, gjorde även det med morötter, med lyckat resultat i båda fallen. I de stora vita lådorna hade vi potatisen. De ljusgröna pallkragarna sådde jag gammalt linfrö jag hade i skafferiet i och fick fantastiskt vacker linblomning och tre stora knippen med linfrökappslar som jag inte har hunnit rensa än. En del ska jag äta upp, resten blir till utsäde för nästa år.
Upptäckte även att linfrön är jättegoda innan de är mogna. Bra att ha i sallad.

Jag plockade in massvis med fröer; sommarblommor som ringblomma, blåklint, kornvallmo och luktärt, 2 sorters ärtor, vanlig ruccola och vild ruccola, tomater och chili. De ligger torkade i papperspåsar och väntar på nästa odlingssäsong. Roligt nog har vi fått tillstånd att fortsätta odla på samma plats även 2015. 

Copyright text och bild Marie Karlsson 2014.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar