måndag 24 augusti 2015

Att leva gott på överflödssamhällets rester

Jag har steg för steg reducerat mina inköp av nya saker, kläder och annat jag behöver. Odlar och plockar mer mat själv, byter till mig kläder eller köper secondhand. Det lilla vi behöver till hemmet får vi från släktingar eller  vänner som inte behöver dem längre eller köper begagnat. Resten tillverkar jag själv, exempelvis klöspåle till katten av drivved och naturrep. Just nu är det bara mat (så klart), underkläder och en del skor jag köper nytt eller sådant som vi verkligen behöver men inte kan få tag på begagnat.
När jag köper saker väljer jag bra kvalitet och gärna hantverk.

Idag har jag till exempel haft på mig mörkblå jeansshorts som jag klippt tillbaka min kusins gamla håliga jeans, ett Filippa K linne jag köpte när jag gick gymnasiet (ca 15 år sedan men otroligt kvalitet) avklippt t-shirt från klädbytardag och tygskor jag köpte på en utförsäljning för ca 5 år sen. Bara underkläderna var nya i ekobomull.

Jag lider absolut inte av att leva på det sättet, det är kreativt och billigt och jag känner mig fri! Jag känner mig mest illamående på stora affärer och ser bara alla onödiga resurser och dåliga arbetsvillkor som har skapat varorna. När jag köper begagnat vet jag att jag inte bidrar till det även om min livsstil idag till stordel  är beroende av andras överflöd. Utan överflödet skulle mina valmöjligheter minska drastiskt, men jag skulle inte ha något emot det. Det vore en befrielse med ett mindre materialistisk samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar