onsdag 12 augusti 2009

Kew Gardens


Kew Gardens är gigantisk. Vi var där hela dagen och han ändå inte se allt. Bara klippträdgården hade varit värd en hel dags besök. Trädgården är som en enorm park full med olika trädgårds områden. Alla intressanta på ett eller annat sett. Den vit agapanthusen ovan fanns till salu i trädgårdsbutiken som faktiskt var en av de få besvikelserna -Jag hade väntat mig oemotståndliga rariteter men fann ett ganska ordinärt plantskolesortiment. Min lokala plantskola saluför mer intressanta växter...


Överallt där det finns vatten finns det vattenfåglar. Sothönorna med sina lustiga fötter, sumphöns med röda näbbar, sädgäss och en inplanterad rar and. -Uppe på taket till en av toaletterna tronade an slö påfågel!


De stora träden var imponerande. Ekar, bok och lind men även oxel, kastanjer, rönnar, massvis med konstiga barrträd, enar, tujor, björkar och en hel del jag inte alls kände igen.
Vackra vilda tistlar vid en av stigarna till Queen Charlottes Cottage på bilden nedan.
Man kan ta sig fram genom parken dels på asfalterade små vägar, dels genom det nät av stigar som går genom trädgården, vilket är mycket roligare m,en medför en viss risk att gå vilse tillfälligt. Vilket vi naturligtvis gjorde.


"Stugan" är ett ganska imponerande korsvirkeshus. Fast förmodligen litet för att ha varit en drottnings sommarhus. Jag hade hoppats på en gammaldags köksträdgård runt stugan men det fanns mest vilda björnbär och naturlig skog. Vilket var väldigt vackert det med.Inne i de enorma växthusen bodde en rödhake med sina ungar, nästan tam.En häck av solrosor utanför växthusen, uppblandad med rosa kaktus dahlior.
Blommande kronärtskocka. De fanns lite varstans i trädgården för den ståtligablomningen än som grönsak Det blir inte mycket vackrare.


De viktorianska växthusen är fyllda med värmekrävande växter både de som kräver torka och de som behöver ett våtare klimat.
Copyright text och bild Marie Karlsson 2009 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar