fredag 28 augusti 2009

Hägnan, ett levande museum

Hägnan är Luleås motsvarighet till skansen, mindre så klart men fint och mysigt med autentiska miljöer fina djur och trevliga aktiviteter. Den galna uppstoppade hermelinen står på spiselkransen i en av de vackra Norrbottens gårdarna. Jag är  glad att jag inte är en skogsmus och blir jagad av något med de där tänderna..."Salen", det stora traditionella finrummet som finns i alla Norrbottens gårdar och alltid sträcker sig tvärs över husets ena hörn. Dessa värmdes oftast bara upp vid högtidliga tillfällen och stod ofta kalla på vintern.Samling med gamla personliga flaskor.

Utsirad konsol hylla från förra sekelskiftet eller slutet av 1800-talet i karakteristisk mörk färg. Den är målad för att efterlikna ädelträ.
Gammal pressglas skål, enkelt men vackert. Man kan ägna hur lång tid som helst åt att vandra omkring i de vackra rummen och se på alla intressanta detaljer. De har en trevlig hantverksmarknad på sommaren och en innan jul och många andra arrangemang.  På sommaren finns det i övrigt ett stort utbud av intressanta småbutiker och sevärdheter i Gammelstads Kyrkby förrutom Hägnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar