måndag 30 november 2009

Tio sätt att rädda planeten utan att vara rik


Det är inte nödvändigt att ha mycket pengar för att kunna leva miljövänligt tvärt om är det nog lättare efter som lite pengar innebärlitet utrymme till onödig konsumtion.
Här kommer några tips hur du på ett billigt sätt kan hjälpa miljön och ofta också din egen ekonomi.

1. Köp begagnat. Kläder, möbler, porslin, prydnader -i stort sett allting finns att hitta begagnat. För det mesta mycket billigare än nytt både för dig och miljön. Ett bord från 60-talet är i allmänhet av mycket bra kvalitet jämfört med nytillverkat ifall man inte kan eller vill spendera stora summor.
Dessutom är begagnade möbler mer personligt och känns lite roligare än att ha samma IKEA bord som 3 miljoner andra.
Handla på lokala loppisar, välgörenhetsbutiker t.ex. Röda Korset, Myrorna och Rädda Barnen, gå på auktioner, läs små annonser i tidningar, sök på Blocket, Tradera och Ebay.

2. Renovera. En stol med trasig dyna får enkelt ett nytt tyg som du gärna kan köpa secondhand, billiga roliga tygbitar är lätt att hitta med lite grävande. Ett skamfilat bord kan slipas och vaxas med bivax eller målas om.

3.Laga trasiga kläder och möbler. Sy i nya knappar. Klä om möbler. Limma trasiga fogar.

4. Återanvänd. -Är du less på din tjocka tröja? Sy om den eller sy något nytt av den, kanske en mössa eller gosig kudde. Eller ett roligt mjukisdjur. Det du inte vill ha kvar kan du sälja eller skänka till välgörenhet. Skänk bort billiga plagg och sälj sådant som är finare.

5. Det behöver inte vara så dyrt med ekologiska kläder. H&M har ofta billigare eko plagg tex
t-shirts och byxor. Lindex har sockar i eko-bomull för samma prissom vanliga. Leta på rea och auktions siter efter ekologiska plagg för överklommliga priser.

6. Tillverka själv. Syr du dina egna kläder eller kuddfodral slipper du belastningar på klimatet genom färre transporter och slipper köpa varor tillverkade under människoovänliga förhållanden och kan själv bestämma hur det ska se ut.
-Är du dålig på att sy? Gå en kvällskurs eller få hjälp av någon vän eller släkting som kan.
Det är enkelt att bygga egna hyllor och småmöbler. Använd gärna återvunnet material.

7. Odla själv. Bor du på landet eller har en egen trädgård är det lätt men även om man bor i lägenhet kan man odla. Man kan skaffa en kolonilott eller odla på balkongen eller helt enkelt i ett fönster. Om man driver upp egna plantor från frö blir det väldigt billigt. Minsta lilla jordplätt kan fyllas med grönsaksodlingar.
Tomater kryddväxter, sallad och potatis är lättodlat och kräver inte speciellt mycket arbete. Sättlök kan planteras tillsammans med tomater eller blommor och skördas eftersom. Känner du någon som odlar något som själv inte har kanske du kan byta till dig det eller få av överflödet.

8. Utnyttja allemansrätten. Fiska, ett kastspö eller metspö kan ge bra tillskott av fisk. Har du båt eller kan låna går det att lägga nät och mjärdar. Om du ror eller använder en elmotor istället för utombordsmotor slipper du klimatpåverkan. Plocka bär och sylta och safta. Hallon, björnbär, hjortron, åkerbär, blåbär, nypon och lingon finns gratis i naturen ofta närmare än du tror även om du bor i en stad. Plocka vilda ätliga växter t.ex. kirskål och ramslök. Vild gräslök och timjan finns längs kusterna. Plocka svamp men se till att lära dig vilka sorter som är säkra först av någon som kan.

9. Se möjligheterna! Glossiga tidningssidor kan tejpas ihop till present och julpapper. Leta efter pressenter i byrålådan istället för på stan. Låt en skräddare sy om din mammas gamla vinterkappa så den passar dig och modet bättre. Att "shoppa" i förrådet eller på vinden är det roligaste som finns. Mormors gamla glasögon kan få nya glas och skåpet i källaren kan fyllas med tråkiga pärmar efter att du målat om det med exempelvis miljövänlig linlojefärg.

10. Köp tjänster eller upplevelser istället för saker. Gå på bio, museum, konserter och spelningar. Speciellt i städerna finns många gratis evenemang. Hyr film istället för att köpa den. I byar och mindre samhällen ordnas ofta berättar kvällar, musikaftnar och liknande gratis. Kolla upp hembygdsföreningarnas aktiviteter. Gå på teater. För medlemmar i olika föreningar finns ofta roliga aktiviteter, utflykter och föreläsningar gratis. Vid festivaler är det ofta gratis inträde på dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar