torsdag 9 maj 2013

100 tips för ett miljövänligare liv # 23 Undvik Teflon, Non-stick, Scoth Guard och Gore-Tex

Något som ännu inte har uppmärksammats speciellt mycket i Sverige är riskerna med non-stick beläggningar som består av samma beståndsdelar som Gore-Tex och Scotch Guard som används för att skydda t.ex. möbler från fläckar. De är perflourerade ämnen (PFC) som är svåra att bryta ned i naturen och inehåller den skadliga föreningen  PFOA som är svår at bryta ned inaturen och eventuelt även är cancer framkallande.
Andra vanliga produkter där perfluorerade ämnen kan ingå är impregnerade textilier, impregnerat papper (för att göra pappersförpackningar vattenavvisande), rengöringsmedel och brandsläcknings­skum.
Där dessa ämnen används som impregnering verkar de även kunna brytas ned till PFCA
enligt Kemikalieinspektionen. 
Detta vill företagen som tillverkar dessa produkter naturligt vis inte skylta med. T.ex DuPont med varumärket Teflon och M3 med Scotch Guard som tidigare även inehöll PFOS som är en bioakumulerande kemikalie som inte bryts ned i naturen.

Har man en fågel som husdjur så är Non-stick produkter så farliga att fågeln riskerar att dö om den vistas i köket vid matlagning där kärl med dessa beläggningarna används och hos människor kan de ge luftvägsbesvär. Det gäller speciellt nya pannor o dyl. Under användningen  av en non-stick panna kommer dessutom små bitar av beläggningen hamna i din mat arje gång dul lagar den även om du använder plast eller träbestick för att inte skapa repor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar